![](/media/media/770x510_-.png)
Hamiləlikdə düzgün qidalanma
Ana olmağa hazırlaşan qadınlar 9 ay müddətində özlərinə hər zamankından daha çox diqqət göstərməlidirlər. Hamiləlik xüsusi qulluq və qidalanma tələb edən dövrdür. Bu dövrdə nə yediyinizə qarşı diqqətli olun.
Hamiləlikdə bu qidalardan uzaq durmaq lazımdır!
⭕️Az bişmiş və ya çiy yumurta
⭕️Çiy süd, kiflənmiş və pasterizə edilməmiş pendirlər
⭕️Çiy və ya az bişmiş ət
⭕️Xüsusi tərkibli balıq məhsulları
⭕️Bəzi bitki çayları
⭕️Konservləşdirilmiş məhsullar
⭕️Qazlı və spirtli içkilər
⭕️Fastfud
⭕️Kolbasa məhsulları
⭕️Siqaret çəkmək
Gələcək analar normal yediklərinə əlavə olaraq ət, toyuq, balıq qədər bir yumurta və ya yumurta istehlak etməlidirlər. Bu qidaları istehlak etmək mümkün deyilsə, paxlalılar, mərcimək və ya noxud şorbalarını istehlak etməyə diqqət yetirilməlidir. Vitaminlərlə zəngin təzə tərəvəz və meyvələr müntəzəm olaraq hər yeməkdə istehlak edilməlidir. Az-az və tez-tez fasilələrlə qidalanmalı, uzun müddət ac qalmamalıdır.
Yeməklərdə maye yağlara üstünlük verilməlidir. Gün ərzində zeytun yağı istehlak etməyə diqqət yetirilməlidir. Lobya, noxud, mərcimək kimi paxlalı bitkilərin yanında bol limonlu salatlar, təzə soğan və ya C vitamini ilə zəngin meyvələr istehlak edilməlidir. Yeməklərdə yodlaşdırılmış duzdan istifadə edilməlidir. Beləliklə, körpə zob xəstəliyindən və əqli gerilikdən qorunur. Yodlaşdırılmış duz tünd şüşə qabda, işıqdan, günəşdən və rütubətli mühitdən qorunaraq saxlanmalıdır. Beləliklə, yod itkisinin qarşısı alınır. Yüksək qan təzyiqi (hipertoniya) varsa, yeməklər duzsuz və ya az duzlu bişirilməlidir. Həddindən artıq duzlu qidalar istehlak edilməməlidir.
Siqaret və spirt heç vaxt istifadə edilməməlidir. Siqaret çəkən yerlərdən qaçınmaq lazımdır. Hamiləlik dövründə maye tələbatı artır. Bunu qarşılamaq üçün daha çox su və ya süd, ayran, təzə sıxılmış meyvə şirələri içməklə maye qəbulu artırılmalıdır. Hər gün ən azı 10 stəkan su içməlisiniz. Hamiləlik dövründə anemiyaya daha çox rast gəlinir. Anemiyanın qarşısını almaq üçün yumurta, qırmızı ət, paxlalılar, bəkməzlər, təzə meyvə-tərəvəz kimi qidaların daha çox istehlak edilməsinə diqqət yetirilməlidir. Çay və qəhvə istehlakı minimuma endirilməlidir. Çay və qəhvə yeməkdən bir saat əvvəl və bir saat sonra içilməməlidir.
Kənd təsərrüfatı məhsullarının tərkibindəki zərərli qalıqları çıxarmaq üçün qidalar, xüsusən də tərəvəz və meyvələr istehlakdan əvvəl çox yaxşı yuyulmalıdır. Bu qidaları yumağın ən yaxşı yolu; yeməyi bir qabda suda 5-10 dəqiqə saxlamaq, bu prosesi bir neçə dəfə təkrarlamaq və sonra kranın altında bol suda yumaq. Məlumdur ki, hamiləlik zamanı istək hormonal təsirlər nəticəsində yaranır. Bu səbəbdən də hər istəyiniz olan qida deyil, bədən üçün lazım olanlar ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir. Hamiləlik dövründə çəki artımı ayda cəmi 7-14 kq, 1-1,5 kq nəzarət edilməlidir. Tərəvəz və quru paxlalıların qaynar suyunun tökülməsi vitamin və mineralların itkisinə səbəb olacağından qaynadılmış və bişmiş su tökülməməlidir. Alarkən təzə qidalara üstünlük verilməlidir.